top of page
Zoeken

Waarom is Ayurvedische Mamassage zo goed?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2023


Ben jij ook benieuwd of massage tijdens de zwangerschap veilig is? Het antwoord is:

Ja, zwangerschapsmassage of pre-natale massage is veilig! Sterker nog de Ayurveda raadt het enorm aan! In deze blog lees je waarom en vertel ik je over alle gezondheidsvoordelen.


Massage tijdens de zwangerschap biedt vele voordelen! Het heeft een kalmerend effect op zowel de mind als het lichaam van de zwangere vrouw.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een hoog-risico zwangerschap, kan het worden afgeraden om massage tijdens de zwangerschap te ondergaan. Bij twijfel is het goed om te overleggen met je huisarts. Om het zekere voor het onzekere te nemen, wordt er bij Massuus pas vanaf de 13e week van de zwangerschap gemasseerd. (Vanaf het 2e trimester)


Bij een Ayurvedische zwangerschapsmassage wordt er lichte tot matige druk uitgeoefend. Deep tissue en stevige buikmassage wordt vermeden. Het liefdevol aanbrengen van de warme olie op de buik is voldoende! Daarnaast wordt de massage zoveel mogelijk in zij-ligging gegeven.


In de Ayurveda wordt ernaar gestreefd de moeder tijdens de zwangerschap zo relaxt mogelijk te laten zijn. Hoe blijer en onbezorgder de moeder is, hoe beter het is voor de ontwikkeling van het kind. Stresshormonen die de moeder aanmaakt bereiken via de bloedbaan/de placenta de baby en kunnen de ontwikkeling negatief beïnvloeden. Dit wil je graag voorkomen!


Des te meer reden dus om zwangerschapsmassage onderdeel te laten zijn van je self-care routine om jezelf tijdens deze speciale periode zoveel mogelijk te ondersteunen en ongemakken te helpen verzachten.

Wat is het verschil met een gewone massage?

Ten eerste natuurlijk de ligging. Tijdens een Ayurvedische zwangerschapsmassage ligt de vrouw op haar zij. Om te zorgen dat dit zo comfortabel mogelijk is, wordt er vóór de massage met behulp van zachte kussentjes, dekentjes en bolsters een prettige houding gecreëerd. De buik wordt ondersteund zodat de onderrug zich goed kan ontspannen.

Een korte periode op de rug liggen bijvoorbeeld om het gezicht te masseren is in sommige gevallen mogelijk. Daarbij is het belangrijk dat kan worden uitgesloten dat de placenta zich niet aan de achterkant van de baarmoeder bevindt omdat je beknelling van de bloedtoevoer wilt voorkomen. Rug- en buikligging wordt bij Ayurvedische zwangerschapsmassage dus zoveel mogelijk vermeden, zelfs als dat op een speciale zwangerschapsmassagetafel is met uitsparing.


Ten tweede het gebruik van speciale Ayurvedische olie (taila) die wordt afgestemd op de actuele balans en behoeften van de zwangere vrouw.

Een aantal oliën die veel worden gebruikt tijdens Ayurvedische zwangerschapsmassage zijn:


Sesamolie

Verwarmend, voedend, rustgevend.


Maha Narayan taila (plaatselijk bij pijn)

Vata verlagend, verzacht pijn in gewrichten en spieren, verwarmend, voedend, grondend, kalmerend.


Dhanvanthari taila

Ondersteunend en hormoon regulerend voor vrouwen, loslaten van spanning.


Narayana taila

Helpt bij spierkrampen en zwelling, verbetert de circulatie.


Kseerbala taila

Balancerend voor Vata en Pitta, pijnstillend, verstoorde slaap, overspannenheid, opbouwend (rasayana)


Kottachu taila

Oedeem, lage rugpijn.


Bala Ashwagandha taila

Grondend, opbouwend.


Het overgrote deel van deze oliën vind je bij Massuus standaard in de collectie zodat ik de perfecte medicinale olie voor jou kan uitkiezen!

Wat kan ik verwachten van de Ayurveda Pregnancy Experience van Massuus?

De hele behandeling is er compleet op ingericht om jou een optimale ontspanningservaring te kunnen bieden. Dat begint met het rustig even zitten met een kopje warm water, subtiele beneveling met een rustgevende auraspray en een heerlijk warm voetenbadje met speciaal mineralenzout. Het loslaten kan dus meteen beginnen.


Ik neem vervolgens een korte intake bij je af om te kijken hoe je je voelt, of er misschien ongemakken spelen en hoe je tegen de zwangerschap aankijkt.

Daarna begeleid ik je op de massagetafel en zorg ik voor 'complete body padding' tot je helemaal comfortabel op je zij ligt en de massage kan beginnen.

Ik neem je graag mee op een reis langs zoveel mogelijk zintuigen; fijne geuren en prachtige muziek mogen dan ook niet ontbreken. De warme olie die op jou is afgestemd wordt liefdevol aangebracht op je huid. Gevoelige plekjes zoals onderrug, bekkengebied, voeten en kuiten krijgen lekker veel aandacht.


Tijdens de massage die maar liefst 90 minuten duurt, mag jij helemaal weg dromen naar een andere wereld. Tegelijkertijd nodig ik je graag uit om contact te maken met jouw prachtige veranderende lichaam en jouw groeiende kindje.


Ook na de massage is er tijd en zorg voor jou. Ik geef, wanneer je daar behoefte aan hebt, graag tips mee over hoe je goed beweegt tijdens de zwangerschap om klachten van bekken en banden te voorkomen.

En helemaal leuk; je krijgt een fijne ‘Ayurveda Pregnancy Goodybag’ mee naar huis met pure producten zodat jijzelf en de baby, als die er eenmaal is, thuis nog heerlijk kunnen nagenieten.

Wat zijn de voordelen die je mogelijk kunt verwachten van Ayurvedische Mamassage?


Bevordert de slaap

Over het algemeen helpt massage om de hormonen meer in balans te brengen. Zo ook serotonine en melatonine die invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Ook heeft het een ontspannend (Vata verlagend) effect op het hele lichaam waardoor je makkelijker inslaapt en dieper slaapt.


Vermindert stress en onrust

Als onderdeel van je pre-natale self-care is het belangrijk om je cortisol levels onder controle te houden. (cortisol is stresshormoon). Minder stresshormoon verbetert je stemming, vergroot je algehele gevoel van welbevinden en helpt ervoor te zorgen dat jij en je baby ontspannen blijven. Minder stress betekent ook een betere vertering en een beter functionerend immuunsysteem.


Vermindert ongemakken en oedeem (vocht vasthouden)

Sommige vrouwen kunnen lichte tot ernstige pijnklachten ervaren tijdens de zwangerschap soms in combinatie met een beperkte bewegingsvrijheid. Vaak wordt dit mede veroorzaakt door een verminderde bloedcirculatie en verhoogde druk op de bloedvaten. Zwangerschapsmassage stimuleert de doorbloeding en helpt zwellingen en pijn verminderen. Massage stimuleert ook het lymfe systeem en helpt om overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren.


Helpt spierpijn en kramp te verminderen

Spierpijn en (kuit)kramp komen maar al te vaak voor tijdens de zwangerschap. De massage van een goed opgeleide (Ayurvedisch) massagetherapeut in combinatie met een kalmerende olie kan helpen deze klachten aan te pakken.


Vermindert zenuwpijn

Net als spierkrampen kunnen zenuwpijnen of beknelde zenuwen een gebruikelijk verschijnsel zijn gedurende o.a. het derde trimester. Dit wordt veroorzaakt door extra druk die de inwendige organen van de buik uitoefenen op de onderrugspieren en het bekken. Deze druk breidt zich uit naar de benen en kan zenuwpijn en/of -ontstekingen veroorzaken. Ayurvedische zwangerschapsmassage helpt om de druk te verminderen en de olie helpt ervoor zorgen dat het zenuwstelsel kalmeert en zich kan herstellen.


Onderzoeken lijken aan te tonen dat premature geboorte minder vaak voorkomt bij vrouwen die zich regelmatig laten masseren tijdens de zwangerschap. Ook zijn de cortisol levels van de moeder lager tijdens en na de geboorte.

Wanneer kan ik een Ayurvedische zwangerschapsmassage boeken?

- Als jij minimaal 12 weken zwanger bent en regelmatig een moment voor jezelf wil ervaren waarbij het even compleet draait om het beleven van het wonder dat er in jou plaatsvindt!

- Wanneer jij een zwangere vrouw kent die aan bovenstaande voldoet; zoals bijvoorbeeld je partner, je vriendin, zus, nicht etc. en die jij graag een prachtige beleving cadeau wilt doen!


En na de bevalling?

In de Ayurveda is het gebruikelijk dat de moeder na de bevalling zo min mogelijk hoeft te doen. Minimaal 42 dagen tot 6 weken wordt er voor haar gezorgd zodat zij kan focussen op haar herstel en het opbouwen van een band met de baby. Er zijn drie belangrijke pijlers om de moeder weer op de been te helpen: Voeding, Kruiden en Oliemassage (Abhyanga).


Waarom is dat zo belangrijk?

Een bevalling is een enorm Vata Dosha verhogende gebeurtenis. Vata is verbonden met de elementen Ruimte en Lucht. Het verlagen van de Vata van moeder én kind (door een geboortekanaal geperst worden plus de overdracht van stresshormonen van moeder op kind zorgt óók voor een Vata verhoging bij de baby) is daarom het voornaamste doel tijdens deze bijzondere periode. Je ziet als gevolg van de bevalling een toename van de Vata kwaliteiten beweeglijkheid, lichtheid, droogte en kou in de moeder naast het verlies van energie, bloed en vloeistoffen. Tel daar nog eens de enorme ruimte bij op die er in de buik overblijft na een bevalling (waar voorheen de baby zat). Bovenop dit alles komt ook nog een gebrek aan slaap en vermoeidheid als gevolg van het voeden en verzorgen van de pasgeborene. Aan alle kanten een enorme uitdaging voor de Vata Dosha! Om die reden wil je dat de moeder zoveel mogelijk voorzien wordt van alles wat zwaar, warm, olieachtig, zacht en stabiel is.


Voeding

Traditioneel wordt er op een speciale manier voor de moeder gekookt. Haar Agni (spijsverteringsvuur) is door de verstoorde Vata en uitputting laag en de voeding dient dus super licht te zijn en langzaam te worden opgebouwd.


Kruiden

De kruiden worden volgens specifieke receptuur bereid en zijn eveneens bedoeld om de Vata te verlagen en de borstvoeding op gang te brengen en te houden.


Oliemassage

De derde belangrijke hoeksteen van post-natale zorg is post-natale massage. Er is niets dat het hele lichaam zo kalmeert als warme olie. In deze periode ontvangen moeder én kind het liefst dagelijks een oliemassage.

Door de Vata te kalmeren en het lichaam van de moeder te voeden, geef je haar mind en wezen de gelegenheid om te helen en de transformatie tot moeder compleet te maken.


Hopelijk heeft het lezen van deze blog je tot het inzicht gebracht dat oliemassage van grote waarde is voor de vrouw. Dit geldt al vóór de conceptie, maar met name ook tijdens de zwangerschap en erna!


Ik adviseer om tijdens de zwangerschap één keer per maand een massage voor jezelf in te boeken. Je geeft jezelf hiermee optimale support en bent beter toegerust op het opvangen van alle veranderingen tijdens het doorlopen van de verschillende trimesters.

Neem gerust contact met mij op als je graag een afspraak wilt maken! Dit kan via Whatsapp, telefoon, mail of het contactformulier op de website. Meer info over de Ayurveda Pregnancy Experience van Massuus vind je hier!


 

143 weergaven0 opmerkingen

Comments


Laat hier je email adres achter en ontvang tips en info over Ayurveda & Gezondheid en leuke aanbiedingen bij Massuus!

Bedankt!

bottom of page