top of page
Zoeken

Waarom ik smoorverliefd ben op Ayurveda!


Ayurveda klinkt in de oren van veel mensen tegenwoordig allang niet meer zo exotisch als dat een aantal jaren geleden het geval was. Toen ik in 2018 besloot dat ik mijn eigen Ayurvedische massagepraktijk (Massuus) ging openen, konden veel mensen die ik erover sprak het woord niet eens uitspreken, laat staan dat ze wisten wat het was.


Inmiddels heeft de gemiddelde Nederlander er vaak wat over gehoord, iets over gelezen (Happinez/Yoga magazines), of zich er al wat meer in verdiept. Veel van mijn klanten Googelen bewust op 'Ayurvedische massage'. Ze hebben er goede berichten over gehoord en willen graag zelf ervaren wat Ayurveda voor hun kan betekenen.


En dat is ook niet zo gek! Want Ayurveda heeft iedereen iets te bieden! Ook jou! De naam verraad het al: 'Ayur' betekent leven en 'Veda' betekent kennis of inzicht. Ayurveda is de wetenschap die inzicht geeft in het leven. Jouw leven! Jij leidt ten slotte je eigen leven en probeert er het beste van te maken. Dit gaat over het algemeen veel makkelijker wanneer je geniet van een goede gezondheid. Ayurveda gaat in de eerste plaats over het onderhouden van een goede gezondheid (ziekte-preventie), maar heeft ook prima remedies voor het genezen van ziektes.


Ayurveda is in wezen een vorm van natuurgeneeskunde uit India. Het staat al ruim 5000 jaar op schrift, maar werd daarvoor eeuwenlang mondeling door gegeven van Guru (Meester) op student (shishya). Ook gebruikelijk kon zijn dat je in een huishouden leefde waar de Ayurvedische principes werden toegepast waardoor deze kennis van generatie op generatie werd doorgegeven. En nu pikken we het ook op hier in Nederland, Europa en de rest van de wereld.


Ayurvedische voeding is over het algemeen gekookt, vegetarisch en met veel kruiden


Maar waarom is het zo populair aan het worden?

Als ik kijk naar mijn eigen leven dan ben ik verliefd geworden op Ayurveda omdat het zo logisch voelt, het klopt gewoon. Dit gevoel had ik echter zeker niet vanaf het begin!


Toen ik voor het eerst met Ayurveda in aanraking kwam in 2013 had ik al een geschiedenis van 37 jaar worstelen met mijn voeding en gezondheid achter de rug. Ik was een jo-jo-er (10 kg op, 10 kg af) die in haar zoektocht naar een oplossing enorm veel verschillende diëten had onderzocht en uitgeprobeerd. Inmiddels wat sceptisch geworden, had ik vrij lage verwachtingen van de Ayurveda. De Ayurveda, zo wist ik, wijst namelijk niets af. Dat vond ik maar vreemd; een gezondheidsleer die 'het ok vond om vlees te eten'. In mijn ogen was voldoende wetenschappelijk onderbouwd wat de nadelige effecten daarvan zijn op de menselijke gezondheid en op het welbevinden van onze wereld in het algemeen.


Maar daar blijkt dus een hele belangrijke kernwaarde van de Ayurveda achter te schuilen. Álles wordt in een context geplaatst. Want in sommige gevallen kan een vleesbouillon, uren getrokken van vlees en botten van een gezond dier samen met geneeskrachtige kruiden, precies datgene zijn wat iemands leven redt die zwaar uitgeput en uitgeteerd is.

Vlees (mamsa) blijkt dan de beste bron om het lichaam en spieren (mamsa) op te bouwen. Dus ook vlees kan medicijn zijn! Niets is zwart of wit in de Ayurveda en dat spreekt niet alleen mij aan, maar ook steeds meer mensen die het zat zijn om zichzelf nog langer geweld aan te doen met de nieuwste one-size-fits-all dieet trend.


In de Ayurveda wordt altijd gekeken naar wie jij bent. Ayurveda behandelt namelijk geen ziektes maar mensen. Zelfs de manier waarop jij ziek wordt, is uniek en vraagt dus om een individuele aanpak. Bij deze aanpak wordt er gekeken naar jouw Agni (spijsverteringskracht) en de samenstelling en/of disbalans van jouw Doshas. (Drie belangrijke taakmanagers in het lichaam genaamd Vata, Pitta en Kapha.) Een Ayurvedisch practitioner zal je nooit behandelen zonder hier eerst informatie over te verzamelen.


De Pitta Dosha is verbonden met de elementen vuur en water en daarmee verantwoordelijk voor ons metabolisme oftewel de spijsvertering.


Wat betekende dat voor mij?

Voor mij betekende het dat ik acuut stopte met het eten van de grote hoeveelheden rauwe voeding die mijn spijsvertering helemaal niet kon verwerken. Ik ging mij focussen op warm en gekookt eten gemaakt van onbewerkte voeding. Dit leerde ik tijdens het volgen van een Ayurvedische Voedingsmodule waardoor ik mijn voeding leerde klaarmaken volgens de Ayurvedische principes. Hoewel ik toen al heel veel over gezondheid en voeding wist, ging er alsnog een wereld voor me open!


In het kader van 'Ik ben zo goed bezig', was ik allerlei dingen gaan doen met voeding en sport die helemaal niet bij mij pasten.


Gevolgen:

- Een burn-out op mijn 27e.

- Intens heftige en lange depressieve periodes.

- Een gluten-intolerantie die gepaard ging met constante buikpijn en diarree.

- Een geheugen dat amper in staat was om ook maar iets op te slaan.

- Een jaarlijks terugkerende seizoensallergie die al in januari begon en op zo'n beetje alle boom- en graspollen reageerde tot diep in juli.

- Zich afwisselende blaasontstekingen en schimmelinfecties.

- Een niet te stillen honger die leidde tot oncontroleerbare 'Binge Eating' episodes.

- Steeds meer voedselintoleranties.

- Een constante worsteling met vermoeidheid.


Tot mijn grote vreugde begon ik al vrij snel verbeteringen te zien die zelfs 4 jaar van glutenvrij eten niet voor elkaar hadden gekregen. Mijn Agni begon op krachten te komen en mijn darmen kwamen tot rust. Ik kreeg steeds een beetje meer energie en niet onbelangrijk, ik kreeg weer hoop... hoop op herstel!

Het allerbelangrijkste was echter het volgende; ik leerde mijzelf kennen! Eindelijk begon ik te snappen hoe ik in elkaar zat. Wat voor mij wel werkt en wat niet en dat dat niets te maken heeft met hoe dat voor een ander zit. Ayurveda is een holistische benadering dus Wát je doet, Wáár je dat doet en met Wie je doet heeft allemaal invloed op hoe het met je gaat. Daarin kan je dus heel gerichte keuzes gaan maken zodat je steeds beter voor jezelf leert zorgen en daar ook de vruchten van plukt!


Het studeren van Ayurveda bleek een reis zonder einde te zijn #StudentofLife


Is alles dan terug te voeren tot wat je eet?

Het antwoord hierop is dus: "Ja" en "Nee". Je voeding bepaalt vermoedelijk voor 80% hoe je je voelt, maar ook zaken als rust/slaap, beweging, hygiëne, Self-care rituelen, meebewegen met de seizoenen en weten hoe al deze zaken je Doshas en je Agni beïnvloeden geven je essentiële tools in handen. Hierdoor kan je goede keuzes maken en raak je weer meer in control over je gezondheid en je algehele welbevinden.


Enthousiast geworden door de voedingsmodule ben ik aansluitend de beroepsopleiding tot Ayurvedisch Practitioner gaan volgen. Ik mocht leren van Ayurvedische artsen en zelfs stage lopen in India in een Ayurvedische kliniek (Sreekrishna). Hoe meer ik leerde, hoe meer Ayurvedisch ik ging leven en zaken bleven maar op hun plek vallen.


Het was ook in deze opleiding dat ik leerde over de onschatbare waarde van olie!

Ayurveda heeft een ware Liefdesrelatie met olie. Sneha (het Sanskriet woord voor olie wat ook liefde betekent) wordt gezien als voeding en als medicijn. Er zijn haast oneindig veel toepassingen om met olie het lichaam te helen, te voeden, te verzachten, te kalmeren en te ontgiften. Dit aspect van Ayurveda; het gebruik van medicinale oliën die volgens eeuwenoude receptuur uren en uren worden ingekookt met geneeskrachtige kruiden, ben ik in geen enkele geneeswijze tegengekomen. Dit maakt de Ayurveda uniek en heeft mij over het randje getrokken, ik werd verliefd en ben dat nog steeds!


Ayurvedische olie op basis van sesam (Taila); vloeibaar goud!!


Wil jij ook meer Ayurveda en gezondheid in je leven?

Dat kan! Want als Ayurveda Practitioner is het niet alleen mijn missie om zelf voortdurend mijn eigen gezondheid te blijven verbeteren, maar is het ook mijn passie om jou als Ayurveda Health Coach daarbij te ondersteunen.


Als jij een vrouw bent met een drukke baan, een eigen bedrijf, een gezin of een combinatie hiervan en je wilt graag met een stevige basis van Ayurvedische Self-care ieder aspect van je leven leren managen dan ben ik jouw Coach! Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om je aan een voedselplan te houden. En ik ervaar zelf ook hoe uitdagend het kan zijn om je Self-care te combineren met een druk leven.


Inmiddels heb ik echter met al mijn kennis en ervaring een aantal solide methodes ontworpen die mij hier dagelijks bij helpen en waarmee ik jou ook kan helpen om jezelf te (her)vinden en weer volledig in je kracht te gaan staan!


Twijfel niet, maar neem gelijk contact met me op als je voelt dat je graag met je gezondheid aan de slag wilt. Ik maak graag tijd vrij om met jou te kijken wat jouw gezondheidswensen zijn en wat ik voor je kan betekenen om deze te realiseren.

Ik ben bereikbaar via Whatsapp, telefoon, mail of het contactformulier op de website. Het is ook mogelijk om een intake call met me in te plannen.


 

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Laat hier je email adres achter en ontvang tips en info over Ayurveda & Gezondheid en leuke aanbiedingen bij Massuus!

Bedankt!

bottom of page