top of page
Zoeken

Wat is Self-care volgens Ayurveda?

Bijgewerkt op: 8 jul. 2022



Self-care is tegenwoordig een hot item. Iedereen heeft het erover. Maar wist je dat Ayurveda het er al meer dan 5000 jaar over heeft? Na het lezen van deze blog weet je waarom Ayurveda je de ultieme Self-care tools aanreikt en wat dit voor jou kan betekenen!


Denk jij net als veel mensen bij Self-care aan je twee maandelijkse bezoek aan de sauna? Of je massage één keer in de zes weken? Iets waar je naar uitkijkt omdat je een periode heel druk bent geweest of een tijd flink hebt moeten afzien om alle ballen in de lucht te houden?


Natuurlijk is dit super goed om te doen, sterker nog ik adviseer mijn klanten ook om elke vier weken een voedende Abhyanga massage voor zichzelf in te plannen, maar wat gebeurt er tussen twee sessies in?

Juist in de dagelijkse keuzes die we maken, zit heel veel kracht! Ofwel je bouwt daarmee aan een dijk van een gezondheid ofwel je leeft bij de dag en levert daar zwaar op in.


In de Ayurveda bestaat er iets wat ‘Dinacharya’ wordt genoemd. Het komt uit het Sanskriet en is samengesteld uit ‘Dina’ wat dagelijks en ‘Charya’ wat routine of regime betekent. Vrij vertaald dus je dagelijkse routine.

Zaken die hier bijvoorbeeld onderdeel van uitmaken zijn: tijd van ontwaken, eliminatie van afvalstoffen, hygiëne, massage, lichaamsbeweging, baden, meditatie en gebed, maaltijden, studie, werk, ontspanning en slapen.

Oftewel alles wat je doet van het moment dat je opstaat tot je naar bed gaat.

Abhyanga Massage de ultieme vorm van Self-care


Waarom is dit zo belangrijk?

De Ayurveda gelooft dat het hebben van een dagelijkse routine helpt om ziektes te voorkomen op de lange termijn. Het is dus eigenlijk een preventieve zelfzorg strategie die de ervaring van een lang en gezond leven helpt creëren.

Wanneer jij ervoor kiest om Ayurvedische Coaching bij mij te ontvangen, komt het er in de basis op neer dat ik voor je aan de slag om een goede dinacharya voor jou te ontwerpen. Ik kijk daarbij eerst naar wat voor type je bent volgens de Ayurveda, vervolgens kijk ik waar je uit balans bent geraakt en wat de oorzaak is van het ontstaan van die disbalans.

Disbalans kan ontstaan doordat:

· Je iets doet wat niet goed voor je is. (Mitha Yoga)

· Te veel van iets doet. (Ati Yoga)

· Te weinig van iets doet. (Hina Yoga)

· Iets doet op de verkeerde manier.

· Iets doet op het verkeerde moment.

Voor alles is er een juiste manier en een juist moment die/dat precies bij jou past. Als jouw Ayurveda Health Coach help ik jou om hier inzicht in te verwerven en laat ik je kennismaken met de tools van Ayurveda die je helpen om weer of meer in balans te komen.


Waar bestaat een dinacharya uit?

In wezen kan je de dinacharya opdelen in drie delen

Pratah Kala Charya (Dag routine – ochtend tot middag)

Sayam Charya (Avond routine – middag tot zonsondergang)

Ratri Charya (Nacht routine – van zonsondergang tot de volgende ochtend)

Door verschillende activiteiten in een specifieke volgorde onderdeel te maken van je dag help je je lichaam om fit en gezond te blijven. Ook voorkom je dat de drie Doshas (een soort taakmanagers die specifieke taken uitvoeren in het lichaam – Vata, Pitta en Kapha) uit balans raken.


Aangezien het lichaam en de geest twee kanten zijn van dezelfde medaille, zijn de meeste dingen die bevorderlijk zijn voor het welzijn van het lichaam ook goed voor de geest. En het omgekeerde is ook waar. De meeste activiteiten die in het dagelijkse regime van Ayurveda worden benoemd, hebben dus ook een directe of indirecte invloed op de geest oftewel je mentale welzijn.


In de Ayurveda wordt bij een geest of mind die vredig en in balans is gesproken over een sattva-kwaliteit van de geest. Sattvische kwaliteiten zorgen voor harmonie, helderheid en rust. Dit helpt om denkprocessen en beslissingen zuiver te houden. De rust en zuiverheid in de uitvoering van je activiteiten helpt je om jezelf vrij te houden van stress. In de Ayurveda worden verontreinigingen van de geest of mind ook wel raja- en tama-kwaliteiten genoemd. Deze zorgen op den duur voor mentale instabiliteit en negatieve gedachten en emoties.

Meditatie bevordert een Sattvische mind


Wat doe je allemaal tijdens een ochtendroutine?

Uit de oude Vedische geschriften (Ashtanga Hridayam) blijkt hoeveel waarde er wordt gehecht aan een dagelijkse routine. Het komt namelijk al in het tweede hoofdstuk aan de orde. De regel in deze authentieke teksten is dat het belangrijkste het meest vooraan staat. Dus al zou je besluiten het boek na een paar hoofdstukken weg te leggen dan heb je toch al veel essentiële handvatten tot je genomen waarmee je gelijk al een goed eind op weg bent!


Hieronder volgt een voorbeeld van hoe een ochtendroutine eruit zou kunnen zien:

Opstaan (Uttana)

Het eerste wat wordt genoemd, is het moment van opstaan. Dit doe je bij voorkeur anderhalf uur voor de zon opkomt en de Kapha tijd (06.00-10.00 uur) ingaat.


Eliminatie (Malotsarga)

Vervolgens is het tijd voor eliminatie van afvalstoffen die het lichaam ’s nachts heeft verzameld en ga je naar het toilet om te urineren en voor een stoelgang.


Hygiëne (Achamana)

Hierna volgens allerlei routines die bedoelt zijn om het lichaam op allerlei plekken te ontdoen van afvalstoffen: het wassen van het gezicht, poetsen van de tanden en het schrapen van de tong (met een tongschraper).


Meditatie of gebed (Iswara Pranidhanam)

Het maakt hierbij in feite niet uit of je contact probeert te maken met een God of met jezelf. Het idee is om in contact te komen met de creatieve kern ofwel de essentie van dit leven.


Nasya

Het druppelen van de neus met medicinale olie.


Gandusha of Kavala

Vloeistof of olie in de mond houden of ermee gorgelen.


Lichaamsbeweging (Vyayama)

Het lichaam is een bewegingsapparaat en het moet iedere dag gebruikt, gerekt en gebogen worden om gezond te blijven. Oefeningen helpen het lichaam op te warmen, de circulatie op gang te brengen en de kanalen te openen. Dit kan een vorm van yoga zijn of bijvoorbeeld zonnegroetjes.


Abhyanga

Zelfmassage met warme sesamolie van hoofd en hele lichaam wordt in principe aangeraden om dagelijks te doen. Het doel is om de ouderdom te vertragen, je Vata Dosha te balanceren, je gezichtsvermogen scherp te houden, je lichaam te voeden, een lang leven te bevorderen, een goede nachtrust te stimuleren en het creëren van een sterke en gezonde huid.


Bad

Na het aanbrengen van de olie is het goed om een stoombad (met vrijlating van het hoofd) of een hete douche te nemen. Hierdoor gaan de poriën wat meer open en kan de olie nog dieper het lichaam binnen dringen.


Voeding (Bhojana)

Pas na al deze activiteiten is het tijd om te eten! Je snap nu dus wel dat vroeg opstaan een onmisbaar onderdeel is van een geslaagde ochtendroutine! Je beweegt daardoor mee in de flow van het leven en geeft je lichaam de kans om de dingen te doen op de tijden waarin dat het meest zinvol is.

Neti Pot, Sesamolie en Koperen Tongschraper


Hoe ziet jouw Dinacharya eruit?

Dat bepaal jij dus helemaal zelf! Aangezien jij als mens uniek bent, is ook jouw dinacharya uniek. Het is nuttig om jezelf de volgende vragen te stellen: “Waar heb ik behoefte aan? Waar kan ik tijd voor vrijmaken?” De tools die Ayurveda aanreikt, zijn bedoeld om je te helpen en geschikt voor jou als je een lang en gezond leven ambieert. Het is echter niet de bedoeling om erin door te slaan. Ayurveda gaat over het creëren van gezondheid, deze gezondheid helpt je vervolgens om meer uit het leven te halen zoals:

· Het volbrengen van je levensmissie (dharma).

· Te genieten van overvloed (artha).

· Je gelukkig te voelen (sukha).

Je routine is bedoeld om hieraan bij te dragen en moet dus niet een extra bron van stress worden.


Tips om gelijk aan de slag te kunnen gaan

Wanneer je dus wilt beginnen met het creëren van jouw dagelijkse routine of dat nou een ochtend-, dag- of avondroutine is of alle drie, begin dan met een paar zaken en hou dit een tijdje vol om te kijken wat het voor je doet. Voel je ruimte om iets toe te voegen, doe dit en kijk vervolgens of het toegevoegde waarde heeft of niet.


Je zou bijvoorbeeld al kunnen beginnen met iedere dag na het opstaan een groot glas warm water te drinken. Het lichaam heeft hydratatie na een nacht van vasten meer nodig dan wat dan ook. Bovendien stimuleert het de stoelgang. Het hebben van een stoelgang vóór je eerste maaltijd is een teken van goede gezondheid en alles wat je kan doen om dit te bevorderen is sterk aan te raden.


Kan je het ook verkeerd doen?

Soms kan het beter zijn om bepaalde zaken niet te doen. Abhyanga wordt bijvoorbeeld afgeraden bij een hele sterke Kapha verhoging, bij indigestie, verkoudheid/griep en tijdens de eerste drie dagen van de menstruatie.


Het nemen van een bad is in sommige gevallen ook niet bevorderlijk; bijvoorbeeld bij diarree en vlak nadat je gegeten hebt. Ik kan me nog goed herinneren dat ik niet mocht douchen van mijn moeder als ik vroeger grieperig was. Ik moest me dan in plaats daarvan met een washandje wassen bij de wastafel. Sommige wijsheden zitten diep in onze gewoontes geworteld ook al zijn we de achtergrond vergeten. In het mindere geval zijn we goede gewoontes vergeten of hebben we ze nooit geleerd.


Wil jij ook graag een stevig fundament van Self-care in je leven?

Als jij graag wilt leren hoe een goede vorm van Self-care eruit zou kunnen zien in jouw leven neem ik je graag aan de hand. Het is mijn passie om jou te helpen om beter voor jezelf te leren zorgen en daarmee een goed balans te creëren. Graag ga ik samen met jou de uitdaging aan om een programma voor jou te creëren dat past bij wie jij bent, maar dat óók past binnen jouw huidige leven. Door het gelijk goed aan te pakken, zal je ook sneller de resultaten kunnen gaan ervaren.

Een leven met een stevige basis van Self-care geeft rust, gronding en overzicht. Het maakt je ervaring van het leven een stukje aangenamer. En hoewel het natuurlijk logisch is dat niemand anders het voor je kan doen, kan het soms wel heel fijn zijn om wat support, inspiratie en aanmoediging te ontvangen bij je inspanningen. Op jouw pad naar meer gezondheid, balans en Self-care sta ik graag naast je om je met vallen en opstaan te helpen om vrienden met jezelf, je lichaam en het leven te worden!


Voel je vrij om contact met mij op te nemen als je voelt dat je graag met je gezondheid aan de slag wilt. Ik maak graag tijd vrij om met jou te kijken wat jouw gezondheidswensen zijn en wat ik voor je kan betekenen om deze te realiseren.

Ik ben bereikbaar via Whatsapp, telefoon, mail of het contactformulier op de website. Het is ook mogelijk om een intake call met me in te plannen.


 

141 weergaven0 opmerkingen

Comments


Laat hier je email adres achter en ontvang tips en info over Ayurveda & Gezondheid en leuke aanbiedingen bij Massuus!

Bedankt!

bottom of page