top of page
Zoeken

Wat is een Ayurvedische Massage?

Bijgewerkt op: 28 dec. 2023


Heb jij je weleens afgevraagd wat een Ayurveda-massage is? In deze blog vind je alle basisinformatie die je nodig hebt. Ayurvedische massage vormt een belangrijk onderdeel van Ayurveda dus je zult er zeker meer over willen lezen!


Een Ayurvedische massage, ook wel Abhyanga genoemd, is in wezen een efficiënte manier om medicinale kruiden via de huid toe te dienen. Warme kruidenoliën met verschillende potenties worden gebruikt om het lichaam in balans te brengen. Het is daarom aan te raden om de massage te ondergaan bij een Ayurvedisch Practitioner zodat de massage compleet kan worden afgestemd op jouw unieke lichaamsconstitutie.


De behandeling mag je zien als de ultieme vorm van zelfliefde en is over het algemeen veel persoonlijker en verzorgender dan traditionele massages. Het doel is namelijk om jouw unieke energie als individu aan te spreken.


Een groot pluspunt van Ayurvedische massage, die deel zou moeten uitmaken van je verwachting, is dat tijdens een intake kort je gezondheidsgeschiedenis wordt doorgenomen inclusief je doelen, behoeften en hoop voor de sessie.

Wat zijn de voordelen van oliemassage?

Dit is wat erover geschreven staat in de Ayurvedische geschriften:

Jarahar: Vertraagt de effecten van veroudering ⁠

Sharam Har: Verdrijft vermoeidheid ⁠

Vata Har: Verlaagt Vata en versterkt het zenuwstelsel ⁠

Drishti Prasad Kar: Verbetert het gezichtsvermogen ⁠

Pusthi Kar: Voedt/ Versterkt het lichaam

Swapn Kar: Bevordert de slaap ⁠

Twak Dridh: Verstevigt de huid ⁠

Klesh Sahatwa: Verhoogt de weerstand


De olie gaat door alle zeven huidlagen heen (1-2 minuten per laag) en bereikt daarna het bloed. Het bloed brengt het vervolgens naar alle weefsels van het lichaam tot botweefsel aan toe!

De olie heeft een verzachtende en kalmerende werking op lichaam en zenuwstelsel. Tijdens de diepe ontspanning in lichaam en geest die door de massage ontstaat, activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Dit verklaart het therapeutische effect van deze holistische behandeling.

Hoe gaat het in zijn werk?

In de Ayurveda is er een inherente focus op de vijf elementen Ruimte, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Deze elementen worden beschouwd als de bouwstenen van het leven. Ze worden in het lichaam bestuurt en in balans gehouden door drie levensenergiën/Doshas. Deze Doshas worden Vata, Pitta en Kapha genoemd en zij voeren in het lichaam specifieke taken uit. Wanneer de juiste olie wordt gekozen, werkt deze in op de elementen van het lichaam waardoor je de dominante Dosha(s) balanceert en het lichaam weer in balans brengt.


Daarnaast heeft de olie ook een ontgiftende werking. De celwanden in het lichaam bestaan immers uit lipiden (vet) waardoor de olie (vloeibaar vet) moeiteloos de cellen binnendringt. Daar bindt de olie zich aan afvalstoffen die vervolgens met de olie de cellen verlaten en uit het lichaam kunnen worden afgevoerd.


Wat kun je verwachten?

Abhyanga betekent olie-applicatie. De letterlijke vertaling uit het Sankrit is ‘masseren van de ledematen van het lichaam’ of ‘gloeiend lichaam’.

Het is afgeleid van abhi, wat 'in' of 'gloed' betekent, en anga wat 'ledemaat' betekent. Abhyanga wordt ook wel vertaald als ‘Het Geheel’ aangezien er wordt gewerkt aan handen, voeten, romp, nek, hoofd, gezicht, armen en benen. Wanneer er lokaal wordt gemasseerd, bijvoorbeeld een kniegewricht of alleen het hoofd, heet dit Ekanga Abhyanga.


Tijdens een Ayurvedische massage wordt de warme medicinale olie met zachte vloeiende strijkingen aangebracht op het gehele lichaam. Er wordt niet gefocust op het losmaken en diep masseren van spieren. In plaats daarvan worden de nadis (energiekanalen) en marmani (energiepunten) gevolgd en licht gestimuleerd.

Voordat de massage begint, richt ik als Ayurvedisch massagetherapeut jouw energie met een korte chakra-balancing gevolgd door een snelle synchronisatie van de ademhaling van mijzelf en de patiënt.

Is een Abhyanga dan wel effectief bij gespannen en pijnlijke spieren?

Ja, juist! Dit effect wordt echter veroorzaakt door:

- Het therapeutische effect van de olie waardoor pijn verzacht, spieren ontspannen, slaap verbetert, onrust vermindert en de geest kalmeert.

- Het helende effect van aanraking. Massage is het oudste medicijn van de wereld! Slechts lichte aanraking van de huid is genoeg om te zorgen dat:

1. De hersenen het signaal aan het lichaam geeft zich te ontspannen.

2. De lymfe-flow op gang wordt gebracht.

3. De bloedcirculatie in het lichaam verbetert.


Het kalmerende effect van olie op geest en lichaam zie je ook bij een Shirodhara waar de olie uitsluitend wordt uitgegoten over het voorhoofd. Het liefdevol aanbrengen van de olie met de handen werkt in wezen als een katalysator op de werking van de olie.

Voor wie is deze massage geschikt?

Volgens Ayurveda is Abhyanga goed voor alle gezonde mensen om dagelijks te doen. Het is extra goed voor mensen op leeftijd (60+) en mensen met een overbelast zenuwstelsel.

Enkele contra-indicaties voor Abhyanga zijn:

- Verkoudheid, Griep, Koorts.

- De eerste drie dagen van je menstruatie (of de dagen dat je stevig vloeit).

- Een volle maag (zorg dat er een uur tussen je laatste maaltijd en de massage zit).

- De eerste 12 weken van je zwangerschap.


Na de massage

De olie kan na de massage rustig even blijven zitten waarna je thuis een hete douche neemt zodat de poriën verder open gaan en de olie nog dieper door kan dringen. Het gebruik van zeep is niet nodig, hooguit een milde shampoo voor het haar. Droog je daarna lekker af met een beetje een ruwe handdoek. De meeste olie is nu weg en je huid voelt heerlijk zacht en gehydrateerd!


De Abhyanga werkt zeker nog 48 uur door dus het is goed om het ontgiftingsproces te ondersteunen door het drinken van kopjes warm water verdeeld over de dag. Neem de volgende dag eventueel wat extra rust of een powernap.


De effecten van de massage laten zich vanzelf zien, maar voor een blijvend en stijgend effect raad ik aan om iedere vier weken een Abhyanga voor jezelf in te plannen. Iedere sessie is een check-in met jezelf en je lichaam. Het is een kans om te kijken waar je in je leven nog beter voor jezelf kunt zorgen om je gezondheid te ondersteunen. Vanuit mijn expertise als Ayurveda Health Coach en Practitioner bied ik jou daarbij graag support!


Wil jij ook graag van binnenuit veranderen en jezelf regelmatig trakteren op een heerlijke verwensessie? Geef de Ayurvedische massage dan zeker een kans!

Neem gerust contact met mij op als je graag een afspraak wilt maken! Dit kan via Whatsapp, telefoon, mail of het contactformulier op de website.


 

1.729 weergaven2 opmerkingen

Laat hier je email adres achter en ontvang tips en info over Ayurveda & Gezondheid en leuke aanbiedingen bij Massuus!

Bedankt!

bottom of page